Ultimativni vodič za kupovinu televizora

Proljeće je tradicionalno najbolje vrijeme za kupovinu novog televizora. Novi modeli stižu ili su već ovdje, prošlogodišnji imaju akcijske cijene – vrijeme je da si nabavite novog HDR ljubimca. Jer, znate što nam se bliži, zar ne…? Evo kako odabrati najbolji TV uređaj za vaše potrebe.

Televizori su uređaji koje rijetko mijenjamo a gledamo ih svakodnevno, i to najčešće satima. Stoga je potrebna pažnja kod kupovine: ne želite sljedećih desetak godina pri svakom paljenju TV-a pomisliti “joj, da sam barem…”. Jer, današnja tehnologija je sazrela, donosi mnogo lijepih stvari i to po razumnim cijenama.

Krenut ćemo od cijene: koji god limit da ste si postavili, neka bude fleksibilan. Za dodatnih par stotina kuna, ili možda koju tisućicu, ponekad dobivate mnogo više / veće / bolje.

Podijelite li razliku u cijeni na tih desetak godina, vidjet ćete da je to zaista malen mjesečni iznos. Znate i da imamo mogućnost plaćanja na do 36 rata beskamatno, iskoristite tu pogodnost! Ovdje zaista vrijedi stara poslovica – nisam toliko bogat da kupujem jeftino.

Krenimo od osnova – veličine televizora.

Kako odabrati veličinu televizora?

Bez mnogo filozofiranja – za prosječan dnevni boravak i gledanje s 3 – 4 metar razdaljine, birajte 47″ – 55″ TV u budget klasi, te 65″ ako kupujete premium.

Koliko su ti televizori veći od vašeg dosadašnjeg? Pretpostavit ćemo da prelazite s 42″ televizora. Već 48″ donosi lijepu razliku:

Dobit ćete ni manje niti više nego 31% veći Tv, dakle gotovo trećinu veću površinu! Pogledajmo tablicu s ostalim brojkama:

stari TVnovi TVpovećanje
42″ (107 cm)46″ (117 cm)20%
42″ (107 cm)47″ (119 cm)25%
42″ (107 cm)48″ (122 cm)31%
42″ (107 cm)50″ (127 cm)42%
42″ (107 cm)55″ (140 cm)72%

Dakle, kupovinom popularne 55″ (140 cm) dijagonale dobit ćete 72% veći TV u odnosu na 42″!

Današnje cijene su takve da su 48″ – 55″ televizori najisplativiji, kada mjerimo odnos cijena – dijagonala. S druge strane, 65″ televizori (koji su, pazite sad, čak 40% veći od 55-ica!) su najbolja kupovina u premium klasi. Ne zbog cijene, nego zbog dojma…

Rezolucija

OK, ovo je lako – kupite 4K televizor koji prikazuje sliku s 8 MP (milijuna piksela). Klasični televizori, pa i top modeli do prije četiri godine, prikazuju FullHD sliku (2 MP).

FullHD rezolucija je na zalazu, i ako nemate specifične potrebe i želje nema je smisla kupovati. A ako ne kupujete baš najjeftinije modele, teško ćete i pronaći televizor koji nije 4K rezolucije.

HDR10? HDR10+? Dolby Vision HDR?

Danas su svi 4K televizori deklarirani da prikazuju i HDR sliku. Kao i uvijek, detalji život znače. Ako televizor nema lokalno zatamnjenje i prošireni spektar boja, od HDR-a nećete vidjeti mnogo. Ti televizori zapravo samo mogu pročitati i prikazati HDR signal.

HDR10 je jedan od najstarijih HDR formata (2015.) i najmanje zahtjevan. Glavna razlika u odnosu na bolje formate – da ne idemo sad u nepotrebne tehnikalije – jest što TV pročita prosječne metapodatke o slici na početku filma, i to je to. Dakle svjetlina, boje, i svi drugi podaci se jednom očitaju i ne mijenjaju se za cijeli film. Koji naravno, ima obilje različitih kadrova… Ovo podržavaju svi HDR televizori na tržištu.

HDR10+ podržavaju svi Samsungovi 2018. televizori, stići će update za 2017. TV lineup, te za Panasonicove bolje televizore. Glavna razlika u odnosu na HDR10 jest dinamičko dijeljenje metadata podataka. Konkretno: TV mijenja postavke za svaki kadar filma, umjesto da koristi prosječne. To vidljivo poboljšava kvalitetu slike. Ovo je otvoreni (besplatni) standard, koristi ga Amazon Prime Video.

Dolby Vision HDR – najbolji, ali i proizvođačima najskuplji HDR standard (treba plaćati licencu Dolbyu…). Također koristi dinamičke metadata podatke kao i HDR10+. Postoji široka baza filmova i serija na Netflixu i UHD Blu-ray diskovima koja koristi Dolby Vision HDR standard. Razlika u odnosu na HDR10 je vidljiva, ali u odnosu na HDR10+ je minimalna.

Što TV treba imati za dobar HDR efekt?

Sad kad smo prošli glavne HDR standarde, pitanje jest: je li svaki HDR televizor s istim certifikatom jednako dobar za HDR? Nažalost, odgovor je – nije.

Da bi što bolje prikazao video visokog dinamičkog raspona, LED LCD televizor treba imati širi spektar boja, lokalno zatamnjenje a za najbolje rezultate, FALD ili Direct LED lokalno zatamnjenje. Pogađate – to imaju najbolji LED LCD televizori poput Samsunga Q9F 2018, Sony ZD9 i XE / XF 93 / 90.

Lokalno zatamnjenje podiže kontrast. EDGE LED (LED diode su po rubovima, najčešće samo dolje) mogu selektivno osvijetliti samo vertikalne stupce, njih 5-6 za cijeli TV. Direct LED ima od 40 zona (Sony XE9005) do 640 zona (Sony ZD9). LED-ice su smještene iza zaslona, i to je mnogo precizniji i bolji način pozadinskog osvjetljenja.

OK, a što je to Quantum Dot? To je dodatni filtar s česticama nano veličine koji proizvodi čišću svjetlost. Neophodan je da bi se LED LCD televizor približio 100% DCI-P3 spektru boja. Očekivano, quantum dot LED osvjetljenje nalazimo na top modelima

Uvodni HDR televizori nemaju ništa od navedenog, i zapravo ne mogu prikazati HDR video.

Boje – traži se DCI-P3

Ako TV nema prošireni spektar boja, koristi Rec.709 boje koje su s nama desetljećima. Gledamo ih u TV programu, preko DVD do do Blu-ray diskova.

Noviji standard je DCI-P3. Za usporedbu, Rec.709 prikazuje do 70% DCI-P3 spektra boja.

Nisi niti sve televizori s proširenim spektrom boja isti. Uvodni modeli mogu prikazivati do 90% DCI-P3 spektra boja, dok samo najbolji LED LCD televizori i svi OLED-i prikazuju puni spektar (100% DCI-P3, ili jako blizu toga).

Da bi vaše oko vidjelo razliku u praksi potrebno je oko 3 – 4 % DCI-P3 spektra razlike.

Zašto nam treba više boja, što nedostaje starom Rec.709 spektru? Primjerice, Rec 709 ne pokriva Ferrari crvenu  boju, koju samo DCI-P3 televizori mogu točno prikazati. Isto vrijedi za bulje nijanse zelene i plave boje.

OK, želim top 4K HDR TV. LED LCD ili OLED?

Kratak odgovor: OLED je bolji za gledanje po noći i uz malo svjetla, najbolji LCD televizori su bolji za gledanje po danu, jer su svjetliji što je bitno za HDR efekt, ali i gledanje klasičnog programa. Svi smo se našli u situaciji da trebamo navući zavjese za ugodno gledanje televizora, zar ne?

Direct LED LCD televizori su otprilike dvostruko svjetliji u vršnoj svjetlini (npr, kada treba prikazati sunce koje izviruje iza oblaka) od OLED-a. Dodatno, LED LCD televizor ne može zapržiti sliku (burn in).

S druge strane, OLED televizori ne mijenjaju sliku kada je gledate pod kutom (na LED LCD-u slika bijedi a kontrast pada pod otklonom), imaju savršenu crnu i mogu upravljati svjetlinom svakod piksela zasebno (njih 8 milijuna).

Prisjetimo se, najbolji LED LCD televizori upravljaju s do 640 zona na ekranu, dakle mogu mijenjati svjetlinu u grupama od po 8.000.000 / 640 = 12.500 piksela. To je daleko od idealnog, i rezultira blooming efektom (vidljivim probijanjem svjetlosti oko objekata)

Brzo, brže, sport

Za ugodno gledanje brzih kadrova – sport, akcijski filmovi – trebate LED LCD TV s trikovima, ili OLED TV.

Osnovni LED LCD televizori će mutiti sliku u brzim kadrovima. Proizvođači se protiv toga bore interpolacijskim procesorom i titranjem pozadinskog osvjetljenja.

Interpolacijski procesor istovremeno i zaglađuje pokrete; ako vam se to ne sviđa (soap opera efekt) možete smanjiti njegov intenzitet ili ga isključiti.

U pravilu, oboje dobivate u srednjoj klasi televizora, što znači od serije 6000 kod naših top brandova – Samsung, Sony, Philips, LG, Panasonic. Upravo zato ne preporučamo slabije modele za gledanje sporta, bez obzira gledate li SD TV (naš TV program), HD ili 4K sliku.

Treba imati na umu da su nedostaci u brzini odziva LED LCD panela vidljiviji s porastom dijagonale.

OLED televizori su znatno brži, oni ne mute sliku u pokretu.