Sve što trebate znati o grijanju na klima uređaj

Vjerojatno ste čuli da netko grije kuću ili stan klima uređajem uz niske mjesečne troškove i pitate se kako je to moguće? Pročitajte naš veliki specijal.

Posljednjih godina raste interes za klima uređaje ne samo zbog mogućnosti hlađenja prostora, nego i zbog niskih mjesečnih troškova grijanja. Moderniji (inverterski) klima uređaji visokih su energetskih klasa (A+, A++ i A+++) te troše značajno manje električne energije. Također, inverter tehnologija u klima uređajima omogućava učinkovito grijanje i prilikom izrazito niskih vanjskih temperatura do -20°C ili nižih.

Klasične električne grijalice (kaloriferi, infracrvene grijalice, konvektori, uljni radijatori) troše upravo onoliko električne energije koliko su deklarirane. Klasične grijalice koje imaju električnu spiralu koja se zagrijava pod dijelovanjem električne energije troše toliko električne energije koliko daju toplinske energije. Npr. ako grijalicu snage 1 kW koristimo jedan sat ista će potrošiti 1 kW električne energije.

Obzirom da klima uređaji nemaju klasičnu električnu spiralu već snagu kompresora kojim se tlači freon pretvaraju u toplinsku energiju u omjeru oko 1:3,5 ovisno o energetskoj učinkovitosti i kvaliteti klima uređaja . To znači da klima uređaj koji troši 1kW električne energije daje 3,5 kW toplinske energije.
Iz toga proizlazi da je klima uređaj u odnosu na klasične grijaliceučinkovititiji 250% a kad klima uređaj daje 1 kW toplinske energije tada troši oko 285W električne energije.
Zbog navedenog je klima uređaj učinkovitiji i povoljniji za grijanje i od termoakumulacione peći koja se puni po noći na jeftinoj struji!

Inverterska tehnologija

Na što sve treba obratiti pažnju da bi grijanje klima uređajem bilo efikasno ?
Da bi učinkovitost klima uređaja bila čim je moguće veća a time i trošak grijanje manje potrebno je odabrati adekvatan klima uređaj prilagođen određenom prostoru i lokaciji. Posebno je važno za hladnija kontinentalna područja odabrati kvalitetniji klima uređaj koji ima bolji kompresor za bolje i učinkovitije grijanje na niskim vanjskim temperaturama, odnosno niži gubitak nazivne snage u grijanju na niskoj vanjskoj temperaturi.

Danas na tržištu imamo cijenom prihvatljive klima uređaje koji mogu grijati na temperaturama ispod -20°C. Također treba obratiti pozornost na snagu u grijanju.
Ako razmatrate kupovinu povoljnijeg klima uređaja koji zasigurno neće zadržati nazivni kapacitet pri niskim vanjskim temperaturama, preporuka je da birate malo jaču snagu kako bi smanjeni učinak grijanja na niskim vanjskim temperaturama još uvijek bio dovoljan za zagrijavanje predmetnog prostora.
Isto preporučamo za vlažna područja jer je poznato da vlaga u vanjskom zraku jako otežava grijanje klima uređaja zbog zamrzavanja vanjske jedinice.
Led koji se stvara na lamelama izmenjivača vanjske jedinice stvara izolaciju prema vanjskom zraku te se izmjena temperature između vanjskog zraka i lamela izmenjivača smanjuje a samim tim se smanjuje i učinak klima uređaja odnosno klima uređaj radi ali se temperatura ispuha unutarnje jedinice smanjuje te ista u nekim situacijama neće zadovoljiti zagrijavanje prostora niti dostići željenu temperaturu.

Kad se nakupi led na vanjskoj jedinici klima uređaj više ne može davati odgovarajuću temperaturu ispuha unutarnjoj jedinici pa prestaje sa grijanjem prostora i prebacuje se u režim rada tkz. defrost i prelazi u režim grijanja vanjske jedinice zbog otapanja leda. To može potrajati 5 do 10 minuta te se može ponoviti dva do tri puta u jednom satu. U takvim situacijama klima uređaj u jednom satu gotovo pola sata ne grije!

Iz navedenog zaključujemo da je za osnovno grijanje prostora klima uređajem potrebno izabrati kvalitetan klima uređaj koji može raditi pri vrlo niskim vanjskim temperaturama a da pritom čim je moguće više zadržava nazivni kapacitet. Kvalitetniji klima uređaji imaju bolje kompresore pa je zamrzavanje vanjske jedinice svedeno na minimum. Oni balansiraju stvaranje leda na vanjskoj jedinici sa učinkom odnosno temperaturom ispuha na unutarnjoj jedinici tako da nešto smanje temperaturu ispuha na unutarnju jedinici kako smanjili stvaranje leda na vanjskoj jedinici pa u praksi stalno griju i nema zastoja u radu.

Snaga klima uređaja, EER i COP

Svaki klima uređaj ima deklariran EER i COP koeficijent koji određuje omjer koliko klima uređaj više predaje toplotne energije prostoru no što troši električne energije. Energy Efficiency Ratio (EER) oznaka je za omjer u hlađenju, a Coefficient of Performance (COP) oznaka je za omjer u režimu grijanja. Što su EER i COP koeficijenti viši, niži je utrošak električne energije.

Odabir kvalitetnog klima uređaja i postavljanje unutarnje i vanjske jedinice na najbolju poziciju prema savjetu stručnjaka osigurati će vam kvalitetno grijanje uz najmanji mogući trošak koji je neusporedivo manji od bilo kojeg drugog načina grijanja. 

Kod odabira klima uređaja za kvalitetno grijanje dobro se posavjetovati sa stručnjacima koji imaju iskustva jer oni tačno znaju kako koji klima uređaj grije na određenoj lokaciji i prostoru te što o od takvog klima uređaja možete očekivati.

Također je preporuka uložiti malo više novca u kvalitetan klima uređaj za osnovno grijanje jer je to investicija na 10 do 15 godina. Kvalitetniji klima uređaj ima bolju energetsku klasu pa time troši imanje električne energije , manje zastaje u radu a kvalitetno će grijati u svim situacijama i na svim vanjskim temperaturama.

Najjednostavnije je kupiti visoko kvalitetan klima uređaj, visoke energetske učinkovitosti i visoke cijene jer će takav zasigurno osigurati vrhunsko osnovno grijanje.

Naša preporuka klima uređaja za grijanje je Vivax R design serija koja predstavlja najbolji omjer uloženog i dobivenog na cijelom tržištu klima uređaja. Pri odabiru smo uzeli u obzir kvalitetu, energetsku klasu, zadržavanje kapaciteta grijanja pri niskim temperaturama i cijenu.

Ako se ne snalazite, imate dilemu ili pitanja molim da nas kontaktirate jer mi imamo iskustvo i odgovore na Vaša pitanja i sa zadovoljstvom ćemo Vam pomoći u odabiru za Vas najboljeg klima uređaja te po potrebi prethodno napraviti izvid situacije na objektu i zajedno sa Vama odabrati odgovarajući klima uređaj i utvrditi najbolju poziciju za smještaj unutarnje i vanjske jedinice.

Sve navedeno će Vam osigurati vrhunski klimatiziran prostor i profesionalnu montažu sa minimalnim zahvatima u prostoru uz najbolju cijenu na tržištu.

👉Više informacija o klima uređajima i terminima za montažu klima možete dobiti i putem telefona:
📲062/602-603
☎️037/511-501
🏪Posjetite naše radnje 🛒:
📌Ulica Generala Izeta Nanića bb, Cazin
📌Trgovački centar Ljiljan, Cazin
📌Ulica Milana Pilipovića, Velika Kladuša