Koji laptop kupiti 2020 – najbolji vodič za kupovinu laptopa

Kako izabrati najbolji laptop s obzirom na budžet i vaše potrebe? Ovo je svakako jedno od najtežih pitanja i zato smo se potrudili sastaviti najbolji vodič za kupovinu laptopa koji će na jednom mjestu ponuditi najbolje laptope za posao, školu, svakodnevne obaveze, gaming i još mnogo toga.

Za što ćete koristiti laptop?

Prvo, najvažnije, glavno, fundamentalno pitanje. Najveća greška koju možete napraviti je kupiti laptop koji neće pratiti vaše potrebe. Ako vam zbog posla ili iz hobija treba photoshop ili ćete se baviti video editiranjem, sigurno nećete izabrati osnovne i ulazne modele. Ali isto tako, ako planirate samo surfati, pogledati koji film i slično, nećete morati kupiti laptop od 1,500.00 KM. 

Zato ćemo u nastavku definirati neke od najpopularnijih kategorija prijenosnih računala:

Kako kupiti jeftini laptop – osnovni modeli

Osnovni modeli su baš ono što im i ime kaže, osnovni. Zaboravite na neki žešći multitasking, brzinu otvaranja stranica, podizanja programa, korištenje naprednijih programa i igrica. 

Ne brinite i dalje ćete moći surfatigledati filmove i serijeslati mailoveplaćati račune i obavljati sve one osnovne zadatke. Ali bilo kakvi zahtjevniji zadaci neće proći ili će obavljanje istih biti usporeno. 

Kada govorimo o ovakvim laptopima, govorimo o laptopima do 550.00 KM ili tek nešto malo više od toga. Jasno je kako za taj novac ne možete očekivati čuda, a takve će biti i specifikacije.

Procesor će vjerojatno biti Intel Celeron ili AMD Athlon. Neki standard kod laptopa je postalo minimalno 4 GB RAM-a, pa je za vjerovati kako ćete tu količinu pronaći i kod ovakvih modela. Tu je najčešće 500 GB tvrdi disk ili 120 GB SSD. Velika je vjerojatnost da ćete dobiti HD ekran, standardne ulaze poput HDMI i USB 3.0, a za očekivati je kako nećete dobiti optički uređaj iliti DVD. 

Laptop za ured i studente

Stalno ste na laptopu, nosite ga na posao, s posla, na fakultet, u školu, koristite ga i vani i doma? Najbolji izbor za vas je ultrabook. Ultrabook je tanak i lagan laptop koji se bazira na brzini i premium izgledu, a najčešće ima 13-inčni ekran. Najpoznatiji takav je svakako MacBook. Može se naći i drugih veličina ekrana, ali poanta ultrabooka i je u toj prenosivosti i lakoći.

Ultrabook će najčešće imati SSD disk i nešto jači procesor, ali na njemu nećete pronaći optički uređaj. Što i ne predstavlja preveliki problem u dobu kada se većina podataka prenosi putem USB-a ili postavlja na cloud servise. Dodatan plus je svakako štednja baterije pa ultrabook vjerojatno može izdržati najduže bez potrebe za strujom.

Cijena je nešto malo žešća, ali kvaliteta bi ju trebala pratiti. Najosnovniji modeli ultrabooka mogu se pronaći po cijeni od 1,052.00 KM a ovisno o specifikacijama, cijena može narasti i do 7-8 hiljada KM. 

Ultrabook neće biti dobar izbor za hard-core gamere kao i za bilo kakav drugi oblik sličnog korištenja prvenstveno zbog integrirane grafičke kartice. Međutim, s obzirom na jačinu performansi, ultrabook bi trebao biti dovoljno dobar za video i foto editiranje (Photoshop i slični programi). 

Kada govorimo o prihvatljivim specifikacijama, predlažemo da vaš ultrabook ima barem: Intel Core i5 procesor, 256 GB SSD i 8 GB RAM-a. Ova bi kombinacija trebala biti dovoljna za obavljanje svih zadataka, brzo i jednostavno. 

Želite li kupiti jedan od najbolji i trenutno najprodavanijih modela kao HP ENVY x360, ali takav laptop stajat će vas minimalno 2,000.00 KM. 

Ultrabook je najbolje što možete nabaviti, ali cijena je vjerojatno prevelika za većinu prosječnih korisnika u BiH. Zato smo se potrudili sastaviti i poneke alternative koje bi trebale biti dovoljno dobre, a prvenstveno su bazirane na predviđenom budžetu. 

Kako izabrati dobar laptop do 1,000.00 KM

Da puno ne duljimo, ovo su minimalni kriteriji koje bi vaš laptop do1000.00 KM trebao ispunjavati:

 • Procesor: Intel Core i3 ili AMD Ryzen 5
 • RAM: 8 GB 
 • Tvrdi disk: SSD 256 GB
 • Zaslon: Rezolucija 1920 x 1080
 • Grafička kartica: Intel HD ili Vega 3

Ovo je osnovna kombinacija koja je naravno podložna promjena. SSD disk je stvarno nešto bez čega ne bi trebao kupovati novi laptop, ali ako si izraziti fan velike količine memorije, uvijek možeš izabrati 1 TB HDD iako to ne bi bila naša preporuka.

Za što će ovakav laptop biti dobar?

Laptopi do 1,000.00 KM bez većih problema obavljat će svakodnevne zadatke, jednostavniji gaming i foto-video editiranje. Znači možete surfati, koristiti Office aplikacije, gledati filmove ili slušati Youtube.

Naravno možda uspijete pronaći i nešto bolje specifikacije, zato dobro pogledajte što se nudi u web shopu. Želite li saznati još više o ovoj vrsti laptopa, ali i pogledati tri najbolja modela.

Kako izabrati dobar laptop do 1,500.00 KM

S laptopima do 1,500.00 KM već ulazimo u kvalitetnu sferu i tu možete pronaći dobar i moćan laptop za sve potrebe. Isključit ćemo žestoki gaming i ultra zahtjevne programe, ali za naprednije korisnike, ovakvi laptopi bi trebali ispunjavati svoju svrhu.

Minimalni kriteriji koji bi trebali biti zadovoljeni su:

 • Procesor: Intel Core i5 / Ryzen 5 3500U
 • RAM: 8 GB 
 • Tvrdi disk: 512 GB SSD
 • Zaslon: Full HD 1920 x 1080
 • Grafička kartica: GeForce GTX 1650 / Radeon Vega 8

Za ovu cijenu nikako ne biste trebali pristati na ništa manje od ovoga. A velika je vjerojatnost da ćete uspjeti pronaći i laptope s najsnažnijim Core i7 procesorom ili nekom od kombinacija klasičnog tvrdog diska i SSD-a. Dobra je opcija i ako uhvatite kombinaciju 16 GB RAM-a i 256 GB SSD. Jedino za što ćete se pomučiti je grafička kartica pa dobro razmislite je li vam dovoljna obična integrirana Intel HD grafika.

Multitasking, programi poput Photoshopa i sličnih, neki noviji naslovi u svijetu igara bez problema će se vrtjeti na vašem laptopu do 1,500.00 KM. A imat ćete i Full HD zaslon za veći užitak u gledanju omiljenih filmova. 

Kako izabrati gaming laptop

I ptice na grani znaju da je u gamingu desktop kralj. Međutim, postoje situacije u kojima desktop teško možete vući sa sobom. Primjerice, svake sedmice putujete u drugo mjesto zbog fakulteta, ali ne želite se ograničiti na igranje samo preko vikenda. 

Istovremeno ćete imati laptop za gaming, ali i za fakultetske ili druge obveze. Iako ima ‘nabrijane’ specifikacije, gaming laptop nemojte kupovati ako ne mislite igrati igre. Zvuči logično, ali neki ljudi ipak preskaču taj savjet. U suprotnom će vaša baterija zaista patiti, a i vi ćete patiti skupa s njom, kada shvatite koliko se brzo troši. 

No koje su to onda karakteristike koje bi dobar gaming laptop trebao imati?

 • Procesor: Intel Core i7
 • Grafička kartica: Nvidia GeForce GTX1060 ili više
 • Tvrdi disk: 256 GB SSD + 1 TB HDD ili barem 512 GB SSD
 • RAM: 16 GB
 • Ekran: 17″ FHD

Ovo su specifikacije koje bi trebale pokrenuti i najzahtjevnije igre. Ako ste samo prosječni gamer koji tu i tamo zavrti neki od novih naslova i ne pati da svi detalji budu na ‘High’, za vas će i gore navedeni laptopi do 1,500.00 KM biti sasvim dobar odabir.

Gaming laptopi su robusniveliki i teži od ‘običnih’, a posebnu pozornost treba posvetiti hlađenju komponenti zbog velike topline i zagrijavanja koje proizvode procesori i grafičke kartice.

Apple MacBook

Još jedna dilema pred kojom se svakako možete naći je kupovina Windowsa ili Maca. Apple ima svoju vjernu vojsku fanova i to sigurno nije bez razloga. Upravo su ‘poslovnjaci’ ti koji se najčešće odlučuju na MacBook, a glavne su prednosti svakako:

 • Brzina
 • Intuitivnost korištenja
 • Sigurnost
Macbook Air 2020

Naravno, kao i uvijek kada se radi o Appleu, cijena je jedan bitan faktor zašto svi ne hodamo s malim Macovima pod rukama. MacBook također nije dobra opcija za gaming. U svakom se slučaju Apple smatra i trendseterskim komadom tehnike, a upravo su ultrabookovi nastali kao odgovor na Apple MacBook. Točnije rečeno, MacBook je vjerojatno najpopularniji ultrabook ikada. 

MacBook preferiraju grafički dizajneri, profesionalci u svijetu video i audio editiranja. Tražite li samo standardan laptop za svakodnevne zadaće poput surfanja, gledanja filmova, slanja mailova i slično, apsolutno vam se ne isplati kupiti MacBook. 

MacBook se može pohvaliti i dugotrajnijom baterijom, a ako se odlučite za izdvajanje veće svote novca možete birati između MacBook Pro i MacBook Air modela. Više o razlikama Apple modela laptopa donosimo u našem sljedećem članku. 

Brendovi 

I za kraj smo odlučili istaknuti proizvođače i brendove laptopa s kojima nećete pogriješiti. Međutim, nitko vam ne može garantirati kako će jedan model laptopa 5 godina raditi bez problema, dok će drugi već nakon mjesec dana početi stvarati probleme. Puno faktora će ovisiti o radu laptopa, a jedan od njih je svakako i vaša briga i način korištenja.

No svi se slažu kako je Apple vjerojatno i najjači brend, a odmah do njega su i DellAsus i LenovoAcer i HP su dosta popularni na našem tržištu, dok je Toshiba u padu.